V Múzeu Tokajíckej tragédie bude expozícia o fašistických represáliách

09.05.2009 Stropkov

Tokajík 9. mája (TASR) - Zástupcovia Múzea Slovenského národného povstania, obce Tokajík a predstavitelia štátnej správy a samosprávy 11. mája slávnostne otvoria novú expozíciu Múzea Tokajíckej tragédie v Tokajíku.
Nesie názov Fašistické represálie na východnom Slovensku, informovala TASR Michaela Bučeková z oddelenia marketingu Múzea SNP.
Obec Tokajík sa nachádza na východnom Slovensku a patrí medzi vyše 100 slovenských obcí, ktoré boli počas druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania úplne alebo čiastočne vypálené, jej obyvatelia vyhnaní z vlastných domov a častokrát aj vyvraždení. Po vojne bola obec obnovená a v súčasnosti má 108 obyvateľov.
\"V obci sa nachádza pomník pripomínajúci tragické udalosti z novembra 1944 a takisto aj múzeum. To bolo prvýkrát slávnostne otvorené v roku 1982 a venovalo sa nielen udalostiam roku 1944 v obci, ale aj problematike fašistických represálií na východnom Slovensku. Vtedajšiu expozíciu vytvorili pracovníci Vojenského múzea vo Svidníku. V roku 1995 však bolo múzeum zatvorené a neprevádzkovalo sa. K jeho opätovnému otvoreniu došlo v roku 2002 a expozícia sa sprístupnila verejnosti. Bola však z roku 1982 a bola potrebná jej komplexná rekonštrukcia, \" doplnila Bučeková.
Od roku 2008 má múzeum v prenájme Múzeum Slovenského národného povstania, pričom je to jeho najnovšia, štvrtá expozícia na území Slovenska.
Expozícia Fašistické represálie na východnom Slovensku predstavuje aktuálnu a zmodernizovanú expozíciu v Múzeu Tokajíckej tragédie. \"Cieľom expozície je priblížiť problematiku fašistických represálií na východnom Slovensku najmä mládeži na stredných a základných školách v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji. Predpokladáme zvýšený záujem školskej mládeže hlavne z blízkeho okolia, \" dodala Bučeková. Podľa nej nová expozícia prispeje k zatraktívneniu obce a blízkeho okolia z hľadiska cestovného ruchu.
 

Vyberte región